menu

22:47
Василь Кук – Почесний громадянин Буського району

10 вересня, виповнилася 10-та річниця з дня смерті останнього Головного командира УПА Василя Кука. З цієї нагоди, на Батьківщині відбулись заходи вшанування пам’яті. 
У НВК «Ракобовтівська ЗОШ І-ІІ ст.» теж  вшанували пам'ять останнього головнокомандувача ОУН-УПА Василя Кука. 
Було проведено усний журнал «Василь Кук – Почесний громадянин Буського району», на якому вчитель історії описав основні факти життя, молодість, арешт і останні роки головнокомандувача Української Повстанської Армії Василя Кука. Після цього учні переглянули короткий фільм «УПА - Галицькі месники». Діти з захопленням спостерігали за учасниками УПА, слухати їхню історію, тим паче, що події, зображені у фільмі, відбувалися на наших землях, на території Буського району. Старші учні зацікавилися історією своїх земляків, які боролися за становлення Української державності. В їхніх очах можна було побачити почуття гордості за своїх земляків, зокрема, за Василя Кука. 
Нагадаємо, що Василь Кук («Василь Коваль», «Юрко Леміш», «Ле», «Медвідь») народився 11 січня 1913 р. у с. Красне Золочівського повіту Тернопільського воєводства (теперішній Буський район Львівської обл.). Вci діти родини Куків були членами Організації Українських Націоналістів.
До останнього подиху свого життя Василь Кук вів активну громадську діяльність спрямовану на відновлення історичної справедливості, видав чимало книг та написав безліч статей про діяльність ОУН-УПА. Був членом Головної Булави Всеукраїнського Братства ОУН-УПА, головою Наукового відділу Братства ОУН-УПА.
Помер Василь Степанович 9 вересня 2007 р. За заповітом останнього Головного Командира УПА було поховано в рідному селі Красне.

Переглядів: 264 | Додав: IRINA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar